Karla mücadelede risk: ‘İçindeki kimyasallar toprağa suya karışıyor’

Türkiye’nin birçok il ve ilçe merkezinde soğuk hava ve kar yağışı sürerken, bazı belediyelerin kent merkezlerinden topladığı karları kamyonlarla yakındaki göl, gölet gibi su kaynaklarını doldurmak için kullanması veya şehir dışındaki toprak alanlara bırakması hem suyun hem toprağın kirlenmesine yol açıyor.

Kamyonlarla kar taşıma işlemleri nedeniyle Van, Meke, Karaman, Eğirdir ve Beyşehir gölleri, Sarıkamış ve Karlıova gibi ilçelerde de şehir dışındaki toprak alanlara bırakılan kent merkezinden toplanan karın içindeki tuz ve asfalt kimyasalları, doğal kaynaklara karışıyor.

‘İÇLERİNDE KİMYASAL MADDE VAR’

TTKD bilim danışmanı ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nden emekli öğretim görevlisi Dr. Erol Kesici, kent merkezlerinde ve kara yollarında biriken karı temizleme sırasında kullanılan kimyasal ürünler ve tuzların, doğal su kaynakları veya toprağa taşınıp, karıştırılmasının tehlikeli olduğunu söyledi. Tehlikeli kimyasalların ve tuzların su kaynakları ve tarım alanlarına taşınmaması gerektiği uyarısında bulunan Dr. Kesici, “Maalesef kar ve buz mücadelesinde, yolların asit, agrega ve benzeri karışımlı tuz kullanımı ile buradaki karlar, içme suyu kaynaklarının su seviyesi artsın diye göllere, göletlere taşınıyor. Bu çok tehlikeli sağlık ve üretim olumsuzluklarına neden olmaktadır” dedi.

‘YÜKSEK ORANDA TUZ, BAZI SUCUL HAYVANLAR İÇİN ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR’

Karlı yollara dökülerek trafik kazalarını önlemek amacıyla kullanılan tuz veya kimyasalların zararlarına dikkati çeken Dr. Kesici, “İçindeki kimyasallar ve bu kimyasalların asfaltı çözmesi ile oluşturdukları karışımlar, göller, dereler, yer altı suları ve tarım alanlarına tuz ve tehlikeli kimyasalları taşıyıp, depoluyor. Suyun ve toprağın tuz oranı artarak, suda yaşayan ve sudan beslenen canlılar için çok zararlı. Yüksek oranda tuz, bazı sucul hayvanlar için öldürücü olabilir. Tuz, suyun karışım yolunu değiştirerek, göllerin tabanına yakın yerlerde tuz cepleri oluşturabilir ki; bunlar biyolojik olarak ölü bölgeleri meydana getiriyor. Bu ekolojik değişiklikler, su kalitesini etkiler. Tuz asfaltı parçalıyor, araçlarda ve köprü demirlerinde aşınmaya neden oluyor, lastikleri çürütüyor ve tarım alanlarını çoraklaştırıyor” diye konuştu.

‘NİŞASTA VE KÜSPE SUYU KARIŞTIRIN’

Karların bilim dışı yöntemlerle eritilmesinin su kaynakları ile toprağa ‘zehir’ etkisi yaptığını söyleyen Dr. Kesici, kesinlikle fazla oranda tuz ve içerisinde yaşamı tehlikeye sokan çözücü zehir etkisi yapan kimyasalların kullanılmamasını belirtti. Dr. Kesici, şu öneride bulundu: “Tuz miktarını azaltan yöntem olarak, çok az miktardaki doğal tuza nişasta, şeker ve içki fabrikalarının sıvı atıkları, glikoz türevli şeker pancarı artıklarından oluşan çözücülerin (küspe suyu) çok daha sağlıklı olduğu bildirilmektedir. Bu karışımın metrekareye 60-70 gram atılmasının, buzlanmayı önlediği ve çözdüğü bildirilmektedir. Bu karışımın, kara yolları ve araçlardaki bozulmaları da yüzde 75-90 oranında azalttığı ve bir fabrikadan günlük ortalama 50 ton atık elde edildiği düşünülürse, ham madde sıkıntısı da yaşanmayacaktır. Maliyeti tuzla yaklaşık aynı, ama tuzun verdiği zararları düşününce çok daha ucuzdur.”

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

İsrailliler Gazze’de öldürülen askerlerin cenaze töreninde feryat etti: Neden oradaydılar?

Gazze’deki çatışmalarda öldürülen İsrail askerleri için düzenlenen cenaze törenlerinde yakınları gözyaşlarına boğuldu. Çığlıklar yükseldi, ağıtlar yakıldı. Bazı aileler “Neden oradaydı?” diyerek isyan etti. Sosyal medyada yayılan görüntüler, işgalin bedelini bir kez daha gözler önüne serdi. İsrail toplumunda artan asker kayıpları, tepkileri de beraberinde getiriyor.

Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcılığına ve 4 üniversitenin rektörlüğüne yapılan atamalar Resmi Gazete’de

Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcılığına ve 4 üniversitenin rektörlüğüne yapılan atamalar Resmi Gazete’de

Başakşehir’de kan donduran olay: Boşanma aşamasındaki eşini silahla vurarak öldürdü

Olay, saat 00.20 sıralarında Altınşehir Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, A.B., boşanma aşamasında olduğu eşi Songül Budak’ın evine giderek kendisiyle konuşmak istedi. İkili arasında çıkan tartışmada A.B., yanında bulunan silahla …

Grok tehlikesi büyüyor: Teknik arıza mı, yönlendirme mi? Uzman isim yapay zeka tehlikesinin boyutunu açıkladı

Grok’a dair yaşanan gelişmeler üzerine açıklama yapan X, “Uygunsuz paylaşımların farkındayız. İçeriği kaldırmak için aktif olarak çalışıyoruz. Nefret söylemini yasaklamak konusunda harekete geçtik” ifadelerine yer verdi. Yapay zekânın sınırları …

Candan Yüceer’den operasyonlara sert tepki: ‘Demokrasiyi, adil yargılanma hakkını savunmaya devam edeceğiz!’

Tekirdağ Belediye Başkanı Candan Yüceer, CHP’ye ve belediyelerine yönelik düşmanlık hukukunun işlediğine dikkat çekerek “Adeta burada Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerine yönelik sürekli bir soruşturmalar, gözaltına almalar, tutuklamalar sürekli bir suç isnat etme süreci var. Toplumdaki algıda seçimle alınmayan belediyelere bir itibar suikastı yapılıyor” diye konuştu.

ABD’deki sel felaketinde ölenlerin sayısı 119’a çıktı

ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 119’a yükseldiği bildirildi. Yetkililer, sellerde can kaybının en çok Kerr bölgesinde yaşandığı, burada 36’sı çocuk 95 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.