Fıstık ihracatçıları gözünü Çin pazarına dikti

AA

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerine göre, 2024 yılında Türkiye, 96 ülkeye 229 milyon 777 bin dolar değerinde fıstık ihraç etti.

Yılın ilk 3 ayında Türkiye 66 ülkeye 59 milyon 759 bin dolarlık fıstık ihracatı gerçekleştirdi.

İlk çeyrekte en çok fıstık ihracatı yapılan ülkeler ise İtalya, Almanya ve Kazakistan oldu.

EN FAZLA İHRACAT İTALYA’YA

İtalya, Türkiye’nin en büyük fıstık ihracatı yaptığı ülke konumunda. Bu yılın ilk çeyreğinde 18 milyon 546 bin dolarlık fıstık İtalya’ya satıldı. Ardından sırasıyla 11 milyon 556 bin dolarla Almanya ve 3 milyon 575 bin dolarla Kazakistan izledi.

22 KENTTE ÜRETİM

Fıstık, yüksek ekonomik getirisi ve geniş kullanım alanı nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edilmektedir. Türkiye, başta Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere 22 kentinde fıstık üretmektedir.

“LEZZET VE KALİTEDE BİRİNCİYİZ”

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Akbaş, Türkiye fıstığının dünya standartlarında en kaliteli fıstık olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

Türkiye’den yapılan fıstık ihracatı hem üreticiler hem de ülke ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. İhracat rakamlarının artacağına inanıyoruz. Her ne kadar Türkiye, üretim miktarı açısından dünyada ikinci sırada olsa da lezzet ve kalite bakımından birinci sıradayız. Bu nedenle yeni pazarlara açılma ve ihracatı artırma konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.

FISTIĞIN ÇİN VE EREP ÜLKELERİ PİYASASINA GİRİŞİ HEDEFLENMEKTEDİR

Fıstığın Arap ve Çin pazarlarına girmesi için görüşmeler yapıldığını belirten Akbaş, “Çin pazarı dünyanın en büyük pazarlarından biridir. Eğer fıstığımız bu pazarda yer alabilirse, yıl sonunda ihracat rakamlarımızı 2-3 katına çıkarabiliriz.” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Dış ticaret yine açık verdi

Türkiye’nin dış ticaret dengesine ilişkin 2025 yılı Mayıs ayı verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü genel ticaret sistemi kapsamında elde edilen geçici verilere göre, dış ticaret açığı geçen …

İstanbul’da deniz taksiye yüzde 275’e varan zam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Haziren ayı toplantısında deniz taksi ücretlerine zam yapıldı.

Stellantis’te değişim rüzgarı: Antonio Filosa’dan dev vizyon!

Şirketten yapılan açıklamaya göre, kısa süre önce yönetim kadrosunu yenileyen Stellantis, İtalya’nın Torino kentindeki Mirafiori-Heritage HUB’da gerçekleştirilen ilk küresel “Town Hall” toplantısında, çalışanlarına yeni dönem vizyonunu aktardı …

Rusya’da dijital rublenin Eylül 2026’da kitlesel kullanıma sunulması önerildi

Rusya Merkez Bankası, dijital rublenin kitlesel kullanıma 1 Eylül 2026 itibarıyla sunulmasını önerdi. Buna göre, Rusya’nın en büyük bankalarının 1 Eylül 2026 itibarıyla dijital rubleyle işlemleri müşterilerine sunmaya başlaması önerildi.

Mevduat faizlerinde zirve: 100 bin TL’nin aylık getirisi ne kadar?

Mevduat faiz oranları yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor. Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası vadeli hesap getirileri yeniden gündeme geldi. Peki 100 bin TL’nin 32 günlük getirisi ne kadar? Hangi banka en yüksek faizi veriyor? Vadeli hesapta hangi oranlar öne çıkıyor? Faiz oranları düşecek mi? İşte tüm ayrıntılar…

‘Arka taraf’ işlemlere dikkat edilmeli

Defy Kripto CEO’su Suat Özkan, yeni düzenlemelerle ilgili Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, kripto borsaların kontrole tabi olabileceğini belirterek, “Denetlemelerde de bu sağlanır.