Almanya’da AfD’ye yasak yolu açıldı

Almanya’da Yeni Hükümet Krizi: AfD Partisi Yasaklanabilir!

Almanya’da henüz güvenoyu almayan yeni hükümetin ilk krizi, aşırı sağcı parti AfD oldu. Anayasa Mahkemesi’nin “aşırı sağcı” olarak tanımladığı ve demokrasiye tehdit olarak gördüğü Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yasaklanabilir.

Yeni başbakan Friedrich Merz hükümetinin bu konuda nasıl bir karar alacağı bilinmiyor. 23 Şubat seçimlerinden ikinci olarak çıkan ve yüzde 20.8 oy oranı ile meclise 152 sandalye sokan AfD’nin yasaklanması artık hükümet kararına bağlı.

İKİ PARTİDEN FARKLI SESLER

Ancak hükümetin Hıristiyan Birlik Partileri kanadı ile Sosyal Demokrat Parti kanadından farklı sesler geliyor. CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, “Çok fazla seçmen AfD’ye protesto için oy veriyor. Protestoyu yasaklayamazsınız” derken, CDU’nun bazı yetkilileri de, “Dikkat edilmeli ama yasak pek uygun değil” görüşünde.

Başbakan Merz’in tavrının ne olacağı bilinmiyor ancak SPD lideri Lars Klingbeil, AfD’nin yasağının artık mümkün olabileceğini belirterek, “AfD, başlı başına Almanya’ya karşı bir meydan okuma. Bundestag’daki temsilcilerinin milletvekili olma hakkı daha yok” açıklaması yaptı. Her iki partinin bir çok kanadından da bir an önce “yasak kararı”nın verilmesi yönünde sesler yükseliyor.

AFD İTİRAZ EDECEK

AfD liderleri Alice Weidel ve Tino Chrupalla, bu kararın “kamuoyunda itibarsızlaştırma ve suç sayma” olarak görüldüğünü söyledi. Sınıflandırmanın “açıkça siyasi amaçlı” olduğu belirtilirken, yasal itiraz yollarının kullanılacağını açıkladı.

 

Related Posts

Cübbeli Ahmet ve Egemen Bağış birbirine girdi: ‘Yanmaz kefen pazarlayıcısı’

Yiğit Bulut’un cenazesinde Bilal Erdoğan’ın eski Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’ın elini sıkmaması sosyal medyada gündem olurken, söz konusu görüntüleri paylaşan “Cübbeli Ahmet Hoca” lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü, Egemen Bağış’a sert ifadelerle yüklenmişti. Bağış, Ünlü’nün kendisine yönelik sözlerine yanıt vererek “Bilime alerjisi olan, peşin hüküm veren, yanmaz kefen pazarlayıcısı” ifadelerini kullandı.

Suriye’ye ‘Tartus’ can suyu: 800 milyon dolar kazanılacak

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli liman işletmecisi Dubai Ports World (DPW) ile Suriye Kara ve Deniz Sınır Kapıları Kurumu arasında 800 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. Anlaşmayla Tartus Limanı’nın iyileştirilmesi ve geliştirilmesi hedefleniyor. Yatırımın 3 aşamada gerçekleşeceği ve 30 yıllık bir süreyi kapsadığını bildirildi.

Gazze’de “ölüm tuzakları”: İsrail’in yardım dağıtım noktalarına saldırılarında yüzlerce can kaybı

Gazze’nin güneyi ve orta kesimindeki yardım dağıtım noktalarına İsrail ordusunun 27 Mayıs’tan bu yana düzenlediği saldırılarda en az 805 Filistinli hayatını kaybetti, 5 bin 252 kişi yaralandı. Gazze hükümetinin Medya Ofisi tarafından yapılan …

Avrupa, Trump’a misilleme hazırlığı yapıyor!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Avrupa Birliği’nin (AB), ABD’nin uyguladığı gümrük tarifelerine misilleme tedbirleri için hazırlıklarını hızlandıracağını kaydetti. Macron, “Avrupa Komisyonu Başkanı ile …

Silah bırakma dünya basınında… ‘Önemli bir adım’

TERÖR örgütü PKK’dan bir grubun Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye’de barışa zemin hazırlamak için silah bırakıp bunları kazanda yakmaları uluslararası basında da geniş yankı buldu.

İsrailliler Gazze’de öldürülen askerlerin cenaze töreninde feryat etti: Neden oradaydılar?

Gazze’deki çatışmalarda öldürülen İsrail askerleri için düzenlenen cenaze törenlerinde yakınları gözyaşlarına boğuldu. Çığlıklar yükseldi, ağıtlar yakıldı. Bazı aileler “Neden oradaydı?” diyerek isyan etti. Sosyal medyada yayılan görüntüler, işgalin bedelini bir kez daha gözler önüne serdi. İsrail toplumunda artan asker kayıpları, tepkileri de beraberinde getiriyor.