Doğalgaz faturalarında yeni dönem: Onlara yüksek gelecek

Çift haneli enflasyon baskısı altındaki vatandaş, gelecek faturanın kaygısı ile kombiyi açmaya korkarken, doğalgazda bir süredir gündemde olan kademeli fatura dönemine geçiliyor.

Yeni dönemde çok yakan daha yüksek fatura ödeyecek. Yine, her şehrin iklim koşullarına göre tarife uygulanacak.

Yeni dönemde faturayı tüketim ve bölgenin iklimi belirleyecek. Kışın daha sıcak olan Antalya ile sert kışın yaşandığı Erzurum’da doğalgaz farklı fatura edilecek.

Milliyet Gazetesi‘nin haberine göre Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, Türkiye’de doğalgazı en fazla Hakkari ve Erzurum, en az ise Adana ve Osmaniye’nin tükettiğini belirtti.

Öner, bakanlığın her il için ayrı bir kademe belirleyerek vatandaşları mağdur etmemeyi ve soğuk-sıcak iklime sahip illerin ayrımını yapmayı hedeflediğini açıkladı.

En fazla ve az doğalgaz tüketimi yapılan illeri açıklayan Öner’in aktardığı 2023 verilerine göre, hane başı ortalama en fazla doğalgaz tüketimi yapılan il, 1401 metreküp ile Hakkari oldu. Onu 1348 ile Erzurum, 1317 ile Ardahan, 1311 ile Muş ve 1224 metreküp ile Ağrı izledi.

En az tüketim 521 metreküp ile Adana, 527 ile Osmaniye, 531 ile Mersin ve 566 metreküp ile Antalya’da gerçekleşti.

KİMLER DESTEKLENECEK?

İstanbul’da ise haneler bir yılda ortalama 869, Ankara’da 1067, İzmir’de 736 metreküp gaz tüketti.

Öner, faturalarda ortalama tüketimin belirleyici olacağına dikkat çekti.

Bu tüketimin altında kalanların destekleneceğini ifade eden Öner, ortalamayı aşanların faturalarına gerçek maliyetlerin yansıtılacağını kaydetti.

ELEKTRİKTE YENİ DÖNEM BAŞLADI

Elektrik faturasında yeni dönem 1 Şubat itibarıyla başladı. Buna göre, aylık elektrik tüketimi 417 kilovatsaat ve üstü olanlara gerçek maliyetler yansıtıldı.

Düzenlemeden 1 milyon 200 bin abonenin etkileneceği açıklanmıştı. Ortalamanın üzerindeki elektrik kullananların faturalarında yüzde 100’e yakın artış yaşanmıştı.

Related Posts

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Selçuk Bayraktar’dan TB3 mesajı: Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’da görev yapmasına ilişkin, “Deniz havacılığına böylesine bir stratejik girişle, insansız hava araçlarıyla girerek bir anlamda yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk.” ifadesini kullandı.

TOKKDER Başkanı Yaşa, araç kiralamalarında yaşanan mağduriyetler konusunda tüketicileri uyardı

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır.” dedi.

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

Türk çay devi iflas bayrağını çekiyor

120 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin köklü çay markası Tirebolu 42, mali darboğazı aşamayınca konkordato sürecine girdi. Mahkeme, alacaklılarla yapılacak kritik toplantı için tarih verdi.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.