Kulak çınlaması, tıbbi adıyla Tinnitus, dışarıda bir ses kaynağı olmamasına rağmen bireyin çeşitli frekanstaki sesleri duyma durumudur. Hafif veya yüksek şiddetteki bu sesler, ıslık, tıslama, zonklama, su veya rüzgâr gürültüsünü andıran şekilde ortaya çıkabilmektedir. Kulak çınlamasının kişiye doğrudan bir zararı olmasa da, kulak çınlamasının altında yatan nedenin araştırılması, özellikle nabız atımı gibi ritmik, kulağa komşu bir damardan ses duyma durumu mutlaka hekim muayenesi gerektirmektedir.
Kulak kiri, yüksek sese maruz kalma, kulağa kaçan yabancı cisim, orta ve iç kulakta iltihap ve sıvı birikmesi, kulak zarında delinme, bazı ilaçların kullanımı, (antienflamatuvar ilaçlar -NSAID- bazı antibiyotikler, kanser ilaçları, diüretikler, antimalaryal ilaçlar ve antidepresanlar…) baş-boyun travmaları, boyun fıtığı, tansiyon yükselmesi, nezle, grip ve diş sıkma, kulak çınlamasının yaygın nedenlerindendir. Ayrıca, böbrek hastalıkları, hormonsal bozukluklar, çene eklemlerindeki işlev bozukluğu, yüksek tansiyon, kansızlık, diyabet, iç kulak ve beyin sapı tümörleri, migren, vertigo, meniere, ateroskleroz (damar sertliği) gibi hastalıklar da kulak çınlamasına neden olabilmektedir.
Genellikle sol kulakta oluşan çınlama, yüksek tansiyon, alerji, anemi, sinüzit, enfeksiyon, ilaç kullanımı veya kulak yaralanması gibi bir durumlardan kaynaklanabilirken, kulağa alınan darbe, kulak kiri, kulağa su veya yabancı cisim kaçması, basınç, yüksek sese maruz kalma ve kulakta enfeksiyon, kafa travmaları, kulak zarında yırtılma, çene kemiği bozuklukları, işitme kaybı, damar sertliği, hipertiroidizm genelde sağ kulakta çınlamaya neden olabilmektedir.
Yüksek sese maruz kalma, yaş, cinsiyet (erkeklerde kadınlara nazaran daha fazla görülmektedir.), tütün ve alkol kullanımı, obezite, kardiyovasküler sorunlar, yüksek tansiyon, artrit veya kafa travması öyküsünün bulunması kulak çınlaması riskini artıran faktörlerdendir.
Kulak çınlaması, kişi üzerinde aşırı sıkıntı, depresyon, anksiyete atakları, gerginlik, sinirlilik, zayıf konsantrasyon ve uyku problemleri gibi olumsuz etkiler yaratabilmektedir.
Kulak çınlamasının tedavisi için öncelikle uzman bir hekime muayene olmak ve eğer açık bir neden saptanamıyorsa, işitme testi ve kulak MR’ı çektirmek önerilmektedir.
Yüksek sesli müzik ile stres ve gerginlikten uzak durmaya çalışmak, tansiyonu kontrol altında tutmak, kahve, kola, tütün ürünleri ve tuzlu yiyecekler tüketmemek, düzenli günlük egzersizler yapmak, yeterince dinlenmek ve bu sesleri önemsiz bir gerçek olarak kabul ederek, olabildiğince yok saymaya çalışmak, kulak çınlaması etkilerinin azaltılmasına yardımcı olacaktır.
Sağlıkla kalın !..
More Stories
Bahçeşehir Koleji, ‘Eğitimde Yapay Zeka’ konferanslarının ikincisini Ankara’da gerçekleştirdi
Karaman’da bir kişi kıraathanede ölü bulundu
CHP’li Dursun Çiçek, ön seçim için imza toplamaya başladı