Steam’de virüslü oyun skandalı

6 Şubat 2025 tarihinde Steam platformunda PirateFi isimli, korsan temalı bir hayatta kalma oyunu yayınlandı. Seaworth Interactive adlı şirketin geliştirdiği oyunu indirmek ücretsizdi.

Oyundaki zararlı yazılım, Trojan.Win32.Lazzzy.gen isimli bir truva atıydı. Bu tür truva atları genellikle bilgisayar korsanları tarafından, kullanıcıların çevrimiçi hesaplarına erişmek için kullanılır.

Uyarı mail’i gönderildi

Dijital oyun satış platformu Steam, PirateFi indiren kullanıcılarına, oyunda zararlı yazılım tespit edildiğini bildiren birer mail gönderdi. Bu mail içinde kullanıcılara oyunun silinmesi, geniş çaplı bir virüs taraması yapılması ve gerekirse Windows’un kaldırılıp yeniden kurulması önerildi.

Telegram’dan moderatör aradılar

Bu sırada Telegram üzerinden kendisini PirateFi oyununun geliştiricisi olarak tanıtan bir kişi, oyun içi sohbet moderatörü pozisyonu için insanlara iş teklif etmeye başladı. Görüştüğü kişilere saatlik 17 dolar ücret teklif eden bilgisayar korsanının, zararlı yazılımın daha da yayılması için bunu yaptığı düşünülüyor. PCMag’in haberine göre insanlara iş teklif eden bu kişi, görüştüğü insanlara oyunu indirmelerini ve günde en az saat oyun içi sohbet kısmını modere etmelerini söyledi.

Valve tepki aldı

Zararlı yazılım içeren bir oyunun dünyanın en popüler dijital oyun satış platformunda kontrol edilmeden kataloğa eklenmesi, Steam kullanıcılarını kızdırdı. Steam’in ana şirketi Valve sosyal medyada tepkiyle karşılaşırken, kullanıcılar özellikle ücretsiz oyunların dikkatle incelenmeden platformda yer almaması gerektiğini vurguladı.

Ücretsiz oyunlara dikkat!

Steam, her yıl 20 bine yakın oyunun yayınlandığı bir platform. Bunların önemli bir kısmı az tanınan, küçük stüdyolar tarafından geliştiriyor ve ücretsiz ya da çok ucuz fiyata alınabiliyor. Bilgisayar korsanları için bu alan, zararlı yazılımları yaymak, kullanıcıların çevrimiçi hesaplarını çalmak, şifrelerini öğrenmek, tarayıcı verilerini çalmak gibi amaçlarla suistimal edilebiliyor.

Uzmanlar, mobil ve PC’de ücretsiz bir oyun indirmeden önce mutlaka geliştirici şirketin araştırılması, güvenilir görünen kullanıcıların yorumlarına bakılması gerektiğinin altını çiziyor.

Related Posts

Grok ve X, Fransa’da da başını belaya soktu

Fransa, X platformunu yabancı müdahaleye zemin hazırladığı iddiasıyla mercek altına aldı. Paris Savcılığı, soruşturmanın hem X adlı şirketi hem de kimliği açıklanmayan kişileri kapsadığını duyurdu. Savcı Laure Beccuau, incelemelerde iki olası suça …

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

İsveç-Çin ortak yapımı model, 5 yıldızla en güvenilir elektrikli araç seçildi!

Elektrikli araç dünyasında ezber bozan bir başarıya imza atıldı! İsveç ve Çin’in ortak üretimi olan yeni nesil elektrikli otomobil, Avrupa’daki çarpışma testlerinden 5 yıldız alarak en güvenilir model ilan edildi.

Türkler kapış kapış aldı: Avrupa’da gözden düşen marka bizde rekor kırdı

ABD merkezli elektrikli araç üreticisi Tesla, 2025’in ilk yarısında Avrupa genelinde satışlarını artırmakta zorlanırken, Türkiye’de ise tam tersi bir başarı grafiği çizdi.